Lisans

1- Öğrenci Kabul Koşulları: Türk öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

a) Lise veya dengi meslek okulu ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığı'nca onaylanan yabancı ülke liselerinden birinden mezun olmak,

b) ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucunda üniversitenin ilgili birimine yerleştirilmiş olmak Yabancı uyruklu öğrenciler için programa kabuller ilgili mevzuat hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır.

2- Önceki Öğrenmelerin Tanınması:  Bölüme kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer üniversitelerden almış oldukları dersler için kayıt yaptırdıktan hemen sonraki kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim biriminin ilgili komisyonu tarafından değerlendirilir. Yapılan değerlendirme birim yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.

3-Üst Derece Programlara Geçiş: Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla (YDS, YÖKDİL, TOEFL vb. sınavlar ile alınan sonuçlarla) lisansüstü programlarda öğrenim görebilir.

4- Ölçme ve Değerlendirme: Tekstil Mühendisliği programında ara sınav, dönem sonu sınavı başta olmak üzere ders niteliğine ve gerekliliğine göre ilave olarak ödev, araştırma, proje uygulaması, laboratuvar dersleri ve raporları gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Sınavlar klasik sınav veya çoktan seçmeli sınav şeklinde olabilir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.

Başarı NotuKatsayıBaşarı Derecesi

AA 

4.00
Mükemmel
BA3.50Pekiyi
BB3.00İyi
CB2.50Orta
CC2.00Yeterli
DC1.50Yetersiz 
DD1.00Yetersiz
FD0.50Yetersiz
FF0.00Yetersiz

5-Mezuniyet Koşulları: Program kapsamındaki tüm derslerini başarmış ve stajlarını tamamlamış olan öğrenci Tekstil Mühendisi  unvanı alır. Dersten başarılı sayılmak için ders notunun CC ve üzerinde olması (veya FF, FD, DD ve DC notu olmaması) gerekir. Öğrenciler mezuniyetleri için alması gereken bölüme girdikleri yıla ait müfredattaki tüm zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, başarılan derslerde asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu koşullar bölüme yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler de için geçerlidir.

6-İstihdam Olanakları: Tekstil mühendisleri tekstil ve konfeksiyon endüstrisinde fabrika ve atölyelerde mühendis olarak, ayrıca tekstil üretim ve pazarlaması yapan kuruluşlarda teknik satış sorumlusu olarak çalışabilirler. Ülkemizde en gelişmiş üç sektörden bir tanesi tekstil sektörüdür. Bu nedenle iş bulma olanakları yüksektir. Özellikle Bursa, İstanbul, Adana, Denizli, Gaziantep, Kayseri, İzmir gibi tekstil sanayisi gelişmiş illerimizde iş bulma olanakları çok daha iyidir. Ayrıca, Boya-Baskı-Terbiye, konfeksiyon dallarındaki teknolojik gelişmeler oldukça hızlıdır. Sektörün rekabet gücü, kalite ve verimliliğin artırılması yolundaki çalışmalar, daha fazla teknik eleman kullanımını ön plana çıkarmaktadır.

7-Program Yeterlilikleri:

1- Tekstil Mühendisliği ile ilgili güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.

2- Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini kullanabilme ve Tekstil Mühendisliği ile ilgili problemlere uygulayabilme becerisi kazanır.

3- Tekstil Mühendisliği ile ilgili konularda ürün tasarlar, deneysel çalışmaları yürütür ve sonuçları yorumlar.

4- Tekstil üretim süreçlerini planlar ve müşteri talepleri çerçevesinde tasarlar.

5- Tekstil Mühendisliği ile ilgili problemleri saptar, tanımlar, formüle eder ve çözümüne yönelik önerilerini paydaşlara sunar.

6- Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda çalışır.

7- Mesleğinin etik değerlerini bilir ve ona uygun hareket etmenin önemini kavrar. 8- Etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.

9- Mesleği ile ilgili toplumsal, sosyal ve ekolojik sorumluluklarını bilir.

10- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğine sahiptir.

11- Mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern mühendislik araçlarını kullanabilme becerisi kazanır.

12- İş hayatına yönelik uygulamalar; proje yönetimi, risk yönetimi, girişimcilik gibi konularda yetkinliğe sahip olur.

13- Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

14- Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme becerisine sahip olur.

15- İş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.

16- Kalite yönetimi ve kalite kültürü hakkında yeterli bilince sahiptir.